رفرکتومتر چشمی 0

رفرکتومتر چشمی

رفرکتومتر دستی

بریکس سنج دستی یک ابزار آنالوگ برای اندازه گیری ضریب شکست مایعات است.

یک رفرکتومتر دستی که برای تعیین درصد بریکس (محتوای ساکارز یا قند) مایعات نیمه شفاف با غلظت

کم مانند آب میوه و سبزیجات، شیر ، عسل و خنک کننده های صنعتی استفاده می شود. این انکسارسنج

پرتابل بریکس به طور ویژه برای ارائه خوانش با دقت بالا طراحی شده است.

رفرکتومتر پرتابل دارای یک چشمی با وضوح بالا جهت دیدن صفحه نمایش عدد ضریب شکست می باشد .

برای خرید رفرکتومتر نیاز به شناخت کامل این ابزار می باشد . قیمت رفرکتومتر نکته حائز اهمیتی می باشد

که با توجه به قیمت مناسب رفرکتومتر نیاز به کیفیت بالایی از این ابزار نیز وجود دارد .

کیفیت قطعات این ابزار بسته به کیفیت نوع فلز به کار رفته در ساختار و منشور و دقت صفحه مدرج دستگاه

حائز اهمیت می باشد استفاده از فلزات رسانا باعث اصلاح دمای صحیح تر و بهتر و دوام بیشتر آن می باشد .

رفرکتومتر پرتابل دارای دو نوع اصلی بوده :

– بریکس سنج دستی ( رفرکتومتر چشمی ) : این دستگاه دارای یک سازه لوله ای شکل می باشد که در یک

سر آن محل قرارگیری نمونه که در بخش زیرین آن یک منشور تعبیه شده و در بالای منشور یک کاور پلکسی

شفاف قرار دارد که نمونه مورد سنجش بین این دو بخش قرار می گیرد . در میان این لوله فلزی که از جنس

آلمینیوم یا مس بوده در بخش بیرونی دارای یک کاور پلاستیکی یا لاستیکی می باشد و در داخل آن

یک صفحه گرد مدرج می باشد که متصل به یک فلز حساس به حرارت می باشد و در انتهای این لوله

یک چشمی با بزرگنمایی قرار دارد که سایه حاصل از شکست نور عبوری بر روی صفحه گرد مدرج شیشه ای

را به ناظر نمایش می دهد .

– رفرکتومتر دیجیتال پرتابل : دارای یک محل قرار گیری نمونه کوچک بوده که از جنس منشور بوده و یک لامپ

ال ایی دی در زیر آن قرار دارد که نور تابیده شده به منشور و نمونه به یک دتکتور فتودیود می رسد و در

میکروپروسسور دستگاه به شکل عدد ضریب شکست یا بریکس در نمایشگر دستگاه به نمایش در می آید .

کاربرد رفرکتومتر و رنج اندازه گیری

– رفرکتومتر 0 تا 10 : مخصوص قرائت قند در آب میوه ، نوشیدنی ها ، خنک کننده های تراشکاری و …..

– رفرکتومتر 0 تا 18 : مخصوص قند آب میوه ها ، سبزیجات ، خنک کننده ها ، چربی و روغن و ….

– رفرکتومتر 0 تا 32 : ویژه سنجش قند آبمیوه و نوشیدنی ها ، روان کننده ها و خنک کننده ها و …..

– رفرکتومتر 28 تا 62 : مخصوص سنجش بریکس مواد شیمیایی ، محلول ها صنعتی ، چربی ها

خنک کننده ها و روان کننده ها

– رفرکتومتر 45 تا 82 : مخصوص سنجش بریکس مواد شیمیایی ، محلول ها صنعتی ، چربی ها

خنک کننده ها و روان کننده ها

– رفرکتومتر 58 تا 92 : مخصوص عسل ، یا تعیین غلظت شکر در رنج های بالا ، چربی ها ، روان کننده ها

و روغن های خوراکی

– رفرکتومتر شوری : دارای بازه 0 تا 100 درصد جهت سنجش سدیم کلراید

– رفرکتومتر کلینیکال : جهت اندازه گیری پروتئین سرم و وزن مخصوص ادرار

– رفرکتومتر الکل : جهت سنجش بریکس و مقدار الکل در یک محلول

– رفرکتومتر ضدیخ : جهت سنجش اتیلن گلیکول و پروپیلن گلیکول در ضدیخ یا آب باتری

– رفرکتومتر 0 تا 90 : رنج گسترده ای از مواد و محلول ها را پوشش می دهد .

– رفرکتومتر 0 تا 80 : دستگاهی چندمنظوره برای انجام سنجش انواع محلول ها
رفرکتومتر چشمی

کالیبره رفرکتومتر دستی

جهت کالیبراسیون این نوع ار رفرکتومترها در ابتدا 3 تا 5 قطره آب مقطر یا آب دیونیزه را در محل قرار

گیری نمونه در زیر پوشش پلکسی قرار می دهیم و اگر عدد خوانش آن روی عدد صفر نبود بوسیله پیچی

که در قسمت بالای دستگاه قرار دارد سایه دستگاه را روی عدد صفر تنظیم می کنیم .

در مواردی که رنج شروع خوانش از صفر بیشتر می باشد مثل بازه 58 تا 92 باید از محلول استانداردی

با بریکس پایه آن دستگاه که در اینجا عدد 58 می باشد و همراه این محلول یک منشور کوچک همراه

دستگاه می باشد که مثل روش کالیبره قبلی محلول بریکس 58 را بر روی محل خوانش نمونه ریخته و

سپس منشور کوچک را بر روی این محلول قرار می دهیم اگر عدد روی 58 نبود با پیچ بخش فوقانی

سایه خوانش را بر روی عدد 58 تنظیم می کنیم .

برای مشاهده بهتر رفرکتومتر پرتابل دستی استفاده از یک منبع نور جانبی پیشنهاد می گردد .

جهت مشاهده روش کالیبراسیون لینک زیر را مشاهده بفرمایید .

شرکت های تولید کننده رفرکتومترهای چشمی

آتاگو ژاپن atago

کروس آلمان A-Kruess

اشمیت اند هنش آلمان Schmidt &Haensch

بلینگهام استنلی انگلستان Bellingham Stanley

کرن آلمان Kern

پی سی ایی آلمان PCE

اپتیکا ایتالیا optika

آکسی لب اسپانیا Auxilab

تکسیم تایوان Texim

دایسلا دانمارک Diesella